nieuws

Resistente VRE-bacterie ziekenhuizen door slechte hygiëne

Geen categorie

Dertien Nederlandse ziekenhuizen kampen met de resistente VRE-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Oorzaak is volgens de onderzoekers een slechte hygiëne in de ziekenhuizen.  UMC Utrecht houdt de verspreiding bij en brengt de genetische verwantschap van de bacteriën in kaart. UMC Utrecht-onderzoekers publiceerden in het tijdschrift mBio over de afstamming van de […]

Dertien Nederlandse ziekenhuizen kampen met de resistente VRE-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Oorzaak is volgens de onderzoekers een slechte hygiëne in de ziekenhuizen. 

UMC Utrecht houdt de verspreiding bij en brengt de genetische verwantschap van de bacteriën in kaart. UMC Utrecht-onderzoekers publiceerden in het tijdschrift mBio over de afstamming van de VRE-bacterie. Vanuit heel Nederland sturen ziekenhuizen monsters op naar het UMC Utrecht die misschien de VRE-bacterie bevatten. Via genetische analyses bepaalt het UMC Utrecht of het inderdaad om de VRE-bacterie gaat en om welk type. Momenteel is de resistente bacterie aangetroffen in dertien ziekenhuizen. Het aantal gevallen wisselt sterk per ziekenhuis. In het UMC Utrecht ligt één patiënt met de VRE-bacterie.

Resistente variant
De VRE-bacterie is een resistente variant van een bacterie die normaal in de darmen van mensen voorkomt. De vancomycine-resistente variant heeft zich aangepast aan het ziekenhuis en kan ook buiten patiënten lang in leven blijven. Patiënten krijgen de VRE-bacterie meestal in het ziekenhuis. Een daadwerkelijke infectie kan bijvoorbeeld ontstaan als patiënten infuuslijnen krijgen. De bacterie komt dan van de huid in de bloedbaan terecht. Patiënten met een VRE-infectie zijn moeilijk te behandelen. Alleen de dure antibiotica daptomycine en linezolid werken nog tegen de bacterie. Maar het is niet duidelijk hoe erg een VRE-infectie precies is, omdat het meestal optreedt bij ernstig verzwakte patiënten. De bijdrage van de VRE-infectie aan de sterftekans is daarom moeilijk te bepalen.

Verklaring voor de epidemie
De huidige epidemie is opvallend, omdat VRE al veel langer buiten het ziekenhuis vookomt. Dr. Rob Willems en prof. dr. Marc Bonten (foto) van het UMC Utrecht hebben een vermoedelijke verklaring. De afgelopen jaren heeft namelijk een andere resistente bacterie (ARE) zich ongemerkt door Nederlandse ziekenhuizen verspreid. Omdat deze bacterie niet als heel gevaarlijk wordt ingeschat, zijn hier geen speciale maatregelen tegen getroffen. Maar in de wijdverspreide populatie van ARE-bacteriën, die goed aangepast zijn aan de ziekenhuisomgeving, kan resistentie zich gemakkelijk verspreiden naar andere bacteriën.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels