nieuws

Rotterdam bezuinigt fors op schoonhouden stad

Geen categorie

De stad Rotterdam gaat flink bezuinigen op het schoonhouden van de stad. Met aanzienlijk minder mensen, maar met meer materieel moet de stad wel zo schoon blijven als die nu is. Het aantal stadsreinigers moet eind 2013 uitkomen op 100, terwijl dat er begin 2012 nog 430 waren. Dat meldde een woordvoerster van de gemeente. […]

De stad Rotterdam gaat flink bezuinigen op het schoonhouden van de stad. Met aanzienlijk minder mensen, maar met meer materieel moet de stad wel zo schoon blijven als die nu is. Het aantal stadsreinigers moet eind 2013 uitkomen op 100, terwijl dat er begin 2012 nog 430 waren.

Dat meldde een woordvoerster van de gemeente. Uiteindelijk wordt 10 miljoen euro bezuinigd; van ruim 12 miljoen naar ruim 2 miljoen euro. Naast de 100 vaste krachten die flexibel worden ingezet, komen wel 100 tot 200 leerwerkplekken. Zo kunnen mensen via de stadsreiniging weer in het arbeidsproces terugkomen. Rotterdam ontdekte dat het aanzienlijk meer geld uitgaf aan de reiniging dan Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Rotterdam was soms wel twee keer zo duur, staat in een brief van D66-wethouder Alexandra van Huffelen (buitenruimte) aan de commissie. Dat komt vooral omdat Rotterdam in het verleden veel mensen aan het werk wilde krijgen, onder meer bij de stadsreiniging.

Uitwisselingsprogramma
Rotterdam wil nu vooral gaan werken zoals er in Amsterdam en Utrecht wordt gewerkt. Daarom loopt er nu een uitwisselingsprogramma met deze steden. Daarnaast probeert Rotterdam ook de bewoners meer op hun eigen verantwoordelijkheid te wijzen. Uit een recente enquête blijkt dat 87 procent van de Rotterdammers vindt dat burgers een bijdrage moeten leveren aan het schoonhouden van de stad. In de praktijk komt het er op neer dat Rotterdammers in het straatbeeld meer het ‘reinigingstreintje' zien met een veegwagen en daarbij een aantal vegers die zowel de straat schoonmaken als de afvalbakken legen. ,,De vegers zijn ondersteunend aan het machinaal vegen. Ze vegen het vuil van de stoep naar de weg, zodat de veegwagen dit vervolgens meeneemt. De medewerkers met de prikkers en de groene zakken verdwijnen door deze andere manier van werken voor een groot deel uit het straatbeeld'', aldus de woordvoerster.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels