nieuws

HRM’er te druk voor goed opleidingsbeleid

Geen categorie

HRM’er te druk voor goed opleidingsbeleid

HRM’ers vinden dat het te veel tijd kost om de juiste opleidingen te vinden voor medewerkers en laten daarom een deel van het opleidingsbudget op de plank liggen.

Dat blijkt uit onderzoek van Nidap in samenwerking met Springest onder 233 HR-opleidingsverantwoordelijken.

Bijna 40 procent van de bedrijven in Nederland geeft maar een deel van het opleidingsbudget uit. Een kwart van het budget van grote organisaties [1000+] wordt niet uitgegeven. Een derde van de 233 in augustus geïnterviewde opleidingsverantwoordelijken zegt dat het hem of haar veel tijd kost om de juiste opleiding te zoeken. Bij 12 procent liggen de wensen van werknemer en werkgever te ver uit elkaar of is het budget voor de opleiding niet toereikend.

Volgens NIDAP directeur Paul van der Wal  is het vaak een kwestie van prioriteiten waardoor de opleiding of training vervalt. “Het lijkt erop dat HR zoveel taken heeft dat opleidingen er bij in schiet. Werknemers zouden meer gefaciliteerd moeten worden om zelf de voor hen beste opleiding of training te kiezen. Opleiders moeten daartoe hun aanbod transparanter maken, zowel voor mensen op MBO niveau als hoger opgeleiden. De vraag is of afdelingsmanagers, die vaak bepalen wie opleidingen mogen volgen, wel de voldoende tijd hebben en inzicht hebben in wat het oplevert voor het bedrijf’. Het kiezen van een opleiding die daadwerkelijk rendement geeft voor werkgever en werknemer is niet eenvoudig. Bedrijven zullen in de toekomst nog vaker de beslissing overlaten aan de werknemer zelf.”

Meer dan 40 procent van de bedrijven verwacht dat het scholingsbudget de komende drie jaar zal toenemen. Anno 2013 heeft 40 procent van de organisaties een budget tussen de 500 en 1500 euro per werknemer. Slecht 10 procent van de organisaties heeft een hoger bedrag per werknemer beschikbaar. Van der Wal: ‘Organisaties die meer gaan opleiden doen dat om zeer uiteenlopende redenen: groei van de organisatie, veel nieuw onervaren personeel of een nieuwe focus op kennis. Of vanwege een inhaalslag.’

Reageer op dit artikel