nieuws

Recruitment is een vak apart

Instroom

Recruitment is te belangrijk om aan P&O over te laten. Met die stelling op zak sprak de GIDS met recruiters en hun managers bij de ANWB, TenneT en Mn Services. De uitkomst: het klopt, recruitment is een vak apart. Maar het klopt ook niet, want in deze organisaties vallen de recruiters voor advies regelmatig terug op hun P&O-collega's.

Recruitment. Een duur woord voor werving. Of voor werving en selectie of arbeidsmarktcommunicatie? Waar hebben we het eigenlijk over als we het over recruitment hebben? Leg je deze vraag voor aan twee recruiters en een teamleider P&O, dan stemmen de antwoorden overeen.

ANWB
Recruiter Albert Hoekstra van de ANWB: ‘Recruitment is een specialisatie binnen het HRM-vak. Recruiters zijn gespecialiseerd in werving en in arbeidsmarktcommunicatie. Hun competenties wijken niet veel af van die van HRM’ers. Een recruiter moet wel goede commerciële vaardigheden hebben omdat hij met bureaus onderhandelt en prijsafspraken maakt.’

Mn Services
Recruiter Eveline den Hartigh van Mn Services benoemt het verschil. ‘Recruiters doen operationeel werk, maken commerciële afspraken, houden de vaart in het werving- en selectieproces, verdelen opdrachten onder externe bureaus en houden zich alleen bezig met een deelgebied van HR: de instroom. De HRM’er werkt veel breder. Hij houdt zich ook bezig met door- en uitstroom en met nog veel meer zaken. Zijn werk is meer statisch, meer intern gericht en ‘bureauvast’. Ik vind het twee verschillende vakgebieden en zou het werk van mijn HRM-collega niet willen doen.’

TenneT
Teamleider P&O Helmer Rozema van TenneT vindt dat recruitment een onlosmakelijk onderdeel van P&O is. Rozema: ‘Een recruiter moet ook zicht hebben op arbeidsvoorwaarden en op door- en uitstroom. Hij werkt als het ware binnen de kaders van strategische personeelsplanning. Een recruiter zou zich moeten bezighouden met de huidige en toekomstige behoefte aan personeel en het management daarover adviseren.’

Werkwijze
De ANWB heeft twee recruiters die vast en tijdelijk personeel werven. De HR-adviseur en de manager voeren daarna de selectiegesprekken. TenneT heeft zeven recruiters die vast en tijdelijk personeel werven en selecteren. De twee recruiters van Mn Services werven alleen het vaste personeel en doen een deel van de selectie.

Hulpmiddelen
Recruiters zetten diverse hulpmiddelen in voor de werving van personeel. Een rondje inventariseren bij de ANWB, Mn Services en TenneT levert dit rijtje op:

  • intranet voor het werven onder eigen personeel;
  • diverse sites zoals van Monsterboard, Carreer Guide, Intermediair, nu.nl en eigen wervingssites zoals www.werkenbijtennet.nl;
  • arbeidsmarktcampagne;
  • samenwerking met onderwijsinstellingen waar potentiële werknemers studeren;
  • het personeel vragen nieuwe medewerkers aan te brengen die zij geschikt vinden, met of zonder aanbrengpremie;
  • mailalerts verzenden met nieuwe vacatures aan mensen die eerder een open sollicitatie hebben verstuurd;
  • zelf zoeken op internet of een searchbureau inschakelen;
  • werving- en selectiebureaus, uitzendbureaus, ZZP(-netwerken) en headhunters inhuren;
  • stages en afstudeeropdrachten aanbieden aan studenten.

Anne Gouweloos

Lees het volledige artikel in nummer 5 van de GIDS voor Personeelsmanagement. Dit artikel gaat dieper in op recruitment als een aparte discipline binnen P&O.

GIDS voor Personeelsmanagement staat iedere maand boordevol vakinformatie voor de HR-professional die meer wil weten. Doortimmerde journalistieke stukken, afgewogen vakartikelen en nuttige rubrieken als Arbeidsrecht komen iedere maand aan de orde.

Meer informatie en bestellen

Reageer op dit artikel