nieuws

Ambtenaren mogen niet langer werken

Instroom

Provincieambtenaren mogen niet meer dan 36 uur per week werken. In de nieuwe CAO is de mogelijkheid om langer te werken geschrapt.

‘In een tijd van bezuinigingen en weinig werkgelegenheid passen geen regelingen die ervoor zorgen dat er minder werk komt', zo luidt de redenering van Karel de Buizer Abvakabo. Dit staat haaks op het kabinetsbeleid waarin mensen worden gestimuleerd zo veel mogelijk uren te draaien. Zo heeft demissionair minister Van der Hoeven (Economische Zaken) herhaaldelijk opgeroepen 40-urige werkweek in ere te herstellen om de toekomstige vraag naar werk aan te kunnen.

Of er werkelijk veel veranderd valt te betwijfelen. 0,6% van alle provincieambtenaren heeft vorig jaar structureel langer dan 36 uur. Bij het Rijk was dit 3,8%.  In 2007 is op verzoek van de werkgevers de mogelijkheid gecreëerd aanstellingen van meer dan 36 uur af te spreken, met als argument de schaarste op de arbeidsmarkt en het vergroten van de flexibiliteit van werknemers.

Het Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel