nieuws

‘Bankiersbonussen werken averechts’

Instroom

‘Bankiersbonussen werken averechts’

Bonussen voor bankiers belonen verkeerd gedrag. Dat concludeert organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit.

Voor zijn promotie-onderzoek ondervroeg hij 1500 medewerkers van banken in binnen- en buitenland. Bankiers worden afgerekend op vooraf gestelde doelen en dat werkt averechts. ,,Er kunnen zich iedere week ongeplande gebeurtenissen voordoen: de crisis in Griekenland, het omvallen van de DSB Bank. Als dat gebeurt, zou een manager zijn planning moeten wijzigen. Dat gebeurde niet'', aldus Wawoe. Het heeft volgens hem bijgedragen aan de financiële crisis.

Ondervraagde leidinggevenden zeiden ook bonussen te geven wanneer ze achteraf niet tevreden waren over een medewerker. ,,Het behalen van targets is kennelijk iets anders dan goed werk afleveren'', verwoordt Wawoe hun standpunten. Zijn conclusies zouden inmiddels inzet zijn geworden van de CAO-onderhandelingen bij ABN Amro/Fortis.

In februari publiceerde de Erasmus Universiteit een verwant onderzoek waaruit blijkt dat de noodzaak voor bonussen een 'door bankiers zelfgecreëerde mythe' is. Hoewel topbankiers bonussen accepteren als middel om toptalent in huis te halen, blijkt uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit dat ze persoonlijk liever zaken zouden doen met een bankier die het belang van de klant voorop stelt.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel