nieuws

Centra helpen 44.000 mensen aan ander werk

Instroom

De mobiliteitscentra hebben van januari tot en met april ongeveer 44.000 zogenoemde overtollige werknemers aan ander werk geholpen.

Ruim vierduizend mensen zijn daadwerkelijk van werk naar werk begeleid en hoefden geen beroep te doen op een WW-uitkering. De overige 40.000 zijn binnen drie maanden na ontslag aan een andere baan geholpen.
Deze cijfers heeft demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) dinsdag bekendgemaakt tijdens een bedrijfsbezoek in Bunschoten. De CDA-bewindsman spreekt van bemoedigende cijfers. Ondanks de opgelopen werkloosheid ten opzichte van vorig jaar worden nu volgens hem net zoveel met ontslag bedreigde werknemers snel aan ander werk geholpen.

Vorig jaar zijn wegens de economische crisis mobiliteitscentra opgericht, waarin onder meer uitkeringsinstituut UWV, sociale diensten, werkgevers en het onderwijs regionaal samenwerken om de werkloosheid zoveel mogelijk te beperken. Door beter te kijken naar sectoren waar wel vraag is naar personeel – zoals de zorg en het onderwijs – en door scholing wordt geprobeerd mensen die met ontslag worden bedreigd sneller aan een andere baan te helpen.

Donner noemde het opvallend dat ook in andere sectoren dan de zorg en het onderwijs, mensen aan nieuw werk worden geholpen. Bijvoorbeeld in de metaalsector zouden werkgevers al merken dat door het aantrekken van de vraag het, net als voor de crisis, weer lastig wordt om voldoende geschikt personeel te vinden.

Reageer op dit artikel