nieuws

FNV in de Havens: stem tegen AOW-akkoord

Instroom

FNV in de Havens: stem tegen AOW-akkoord

De sectorraad havens van FNV Bondgenoten roept FNV-leden op tegen het akkoord van 4 juni te stemmen. In het akkoord over AOW en bedrijfspensioenen wordt de pensioenleeftijd verhoogd naar 66 jaar in 2020. Volgens de raad is het voor havenarbeiders al nauwelijks vol te houden om tot 62 jaar te werken, laat staan tot 65 jaar.

De raad vindt verder dat de vakbond afspraken had moeten maken over zware beroepen met werkgevers. Daarnaast zal de pensioenleeftijd blijven stijgen, omdat deze gekoppeld is aan de levensverwachting. De raad vindt ook dat werknemers teveel risico lopen op een verlaging van hun pensioenuitkering doordat er is afgesproken de pensioenpremies te bevriezen. Bij bijvoorbeeld slechte beursresultaten kunnen pensioenfondsen de premies niet meer verhogen.

Paul Ulenbelt, SP-Kamerlid staat achter de mening van de sectorraad. ‘De FNV zegt dat de AOW straks hoger uitvalt doordtat die meestijgt met de verdiende lonen inclusief bonussen, maar verzwijgt dat de AOW-uitkering en fiscale ouderenkorting op hetzelfde moment worden afgebouwd.'
De vakcentrale FNV houdt tot donderdag 1 juli een referendum over het principeakkoord.

Bron: Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel