nieuws

Jongeren klaargestoomd voor arbeidsmarkt

Instroom

Jongeren klaargestoomd voor arbeidsmarkt

Er zitten momenteel 121.000 jongeren ongewild thuis op de bank zonder baan of studie. Met de campagne ‘Hoe lang moet ik nog zitten’ brengt FNV Jong het probleem nog eens extra onder de aandacht, want ‘het is slim als bedrijven juist nu jongeren aan zich binden en opleiden nog voor de economie weer aantrekt’, aldus Najoua Aachboune, voorlichter FNV Jong.

Ze vervolgt: 'Gemeenten spelen de hoofdrol in de begeleiding en mogen zelf invulling geven aan hoe deze jongeren, gesubsidieerd uit de pot van 250 miljoen uit het sociaal akkoord, aan de slag worden geholpen'.
In de regio Rotterdam bijvoorbeeld, loopt het project in beveiliging, Watch Out. Daar zijn momenteel ruim 75 deelnemers actief in een jaarcontract. Ze werken aan veilige wijken en aan een toekomst als beveiliger. Tegelijkertijd volgen ze de opleiding ‘Beveiliger 2'. Na het begeleidingstraject worden ze bemiddeld naar (andere) werkgevers in de beveiligingsbranche.

‘In veel sectoren zoals de zorg, het transport en in het geval van Watch Out, de beveiliging, is een tekort aan werknemers. Er is niet alleen vraag naar hoog opgeleid personeel, maar vooral ook naar lager geschoold personeel. Door het tekort aan personeel zeggen werkgevers steeds vaker: ‘we willen best jongeren zonder startkwalificatie aannemen als ze maar gemotiveerd zijn, maar hoe vinden wij hen?'
Het beleid van Rotterdam is er mede op gericht om mensen dát mee te geven waar werkgevers naar op zoek zijn en ondernemers te stimuleren zelf ook werk van werk te maken‘, zegt Dominic Schrijer, wethouder Werk, Sociale Zaken en Grote Stedenbeleid van de gemeente Rotterdam.

Nico van Wijk, projectleider bij de gemeente Rotterdam: ‘In Rotterdam willen we samen met onze partners, het UWV, ROC's en gemeentelijke diensten, jongeren of terugleiden naar het onderwijs of begeleiden naar -uiteindelijk- een vaste baan. Bedrijven die een jongere een werk-leerplek of leer-werkplek aanbieden ontvangen hiervoor een loonkostensubsidie. Met ROC's zijn er afspraken dat als de vooropleiding niet aansluit, de jongeren er terecht kunnen voor bijscholing.'

Reageer op dit artikel