nieuws

Kamerleden ontvangen nog één keer fors wachtgeld

Instroom

Kamerleden ontvangen nog één keer fors wachtgeld

Voor de meer dan 60 Kamerleden die na de verkiezingen niet meer mogen plaatsnemen op het pluche, geldt nog een riante wachtgeldregeling. Het is de laatste lichting, daarna wordt de uitkering voor parlementariërs flink versoberd.

Bij elkaar strijken de scheidende politici maximaal 19 miljoen euro op. Volgens de nieuwe regeling die voortaan zal gelden, zou dit 3,8 miljoen euro op. Bij het politieke ambt gelden bijzondere sociale rechten, omdat het een baan is met veel risico (op baanverlies) geldt de algemene opinie dat er een extra goed vangnet dient te zijn. Vroeger was het Kamerlidmaatschap vaak een eindfunctie, tegenwoordig blijkt dit echter veelal een tussenstap in de carrière.

De versoberde wachtgeldregeling geldt maximaal vier in plaats van zes jaar. Bovendien geldt voor alle ex-Kamerleden een sollicitatieplicht. Ook moeten parlementariërs die tien jaar in de Kamer hebben gezeten minstens 55 jaar oud zijn (was 50) om tot hun AOW recht op wachtgeld te krijgen. Vergeleken bij de gewone werkloosheidsregeling blijft de wachtgeldregeling riant. Het eerste jaar krijgen oud-Kamerleden 80% van hun laatste ‘schadeloosstelling' (7.300 euro per maand). Werklozen ontvangen 70% van een afgetopt dagloon.

Bron: Het Financieele Dagblad 

 

Reageer op dit artikel