nieuws

Werkgevers vestigen hoop op Rutte en Cohen

Instroom

In het belang van de stabiliteit en de economie zullen de twee grootste partijen, VVD en PvdA, het gesprek met elkaar aanmoeten. Dat stelt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes de ochtend na de verkiezingen in een vraaggesprek met BNR Nieuwsradio.

Over de vraag hoe een eventuele coalitie er uit moet zien, laat hij zich niet uit. Wientjes stelt dat er daarbij veel gevraagd zal worden van politici: "Er zal over schaduwen heen gesprongen moeten worden in het belang van Nederland."

De VNO-NCW-voorzitter vindt dat de winst van de PVV serieus genomen moet worden. Net als er bij de vorige verkiezingen met de grote winnaar SP is gesproken, zal dat nu met de PVV moeten gebeuren. "Dat is ook een kwestie van fatsoen."

"Maar uiteindelijk gaat het erom dat VVD en PvdA, beide stabiele partijen, met goede leiders, over hun schaduw heenstappen en kijken naar de mogelijkheid om de maatregelen te nemen die nodig zijn." In een moeilijke situatie als deze, met een crisis die nog steeds niet over is, moeten we voorkomen in Zuid-Europese toestanden terecht te komen, aldus Wientjes. "Vanuit onze kracht moeten we zo snel mogelijk maatregelen nemen die enerzijds duidelijk zijn, ombuigingen dus, maar de economie niet kapot maken."

Wientjes feliciteerde VVD-leider Rutte met zijn overwinning. Ook sprak hij zijn respect uit voor Jan Peter Balkenende. "Het is toch een dramatisch moment voor hem. Ik denk dat de geschiedenis zal leren dat hij meer voor Nederland heeft gedaan dan nu voor veel mensen duidelijk is."

Reageer op dit artikel