nieuws

Werknemers speuren weer naar andere baan

Instroom

Werknemers speuren weer naar andere baan

Meer dan de helft van de West-Europese werknemers is van plan nog dit jaar een nieuwe baan te zoeken. Ook Nederlandse bedrijven moeten vrezen voor een exodus.

Dat stelt de Hay Group. Het organisatieadviesbureau concludeert uit internationaal onderzoek dat bedrijven gedurende de afgelopen twee crisisjaren weinig hebben geïnvesteerd in medewerkerbetrokkenheid, met als gevolg dat 59 procent zich afvraagt of het gras aan de overkant toch niet een beetje groener is.

Erin Lap, director Leadership & Talent van Hay Group Nederland heeft een déjà vu. ‘We hebben dit eerder gezien in 2000-2001. Bedrijven die tijdens die dip medewerkers bleven motiveren en daarnaast de interne bedrijfsprocessen goed in de gaten hielden, waren na die periode een stuk beter in staat toptalent binnen boord te houden en aan te trekken.'

Volgens de Hay Group kunnen de kosten voor het vinden en plaatsen van een nieuwe werknemer oplopen tot 150 procent van het huidige jaarsalaris. Lap: ‘Ook de Nederlandse werkgever moet zich zorgen maken. Als er niet op tijd wordt gestuurd op engagement en enablement, raken goede werknemers gefrustreerd en zullen ze vertrekken.' De Hay Group vindt dat bedrijven serieus werk moeten maken van de vrijheid en autonomie van medewerkers, en moeten zorgen voor goede randvoorwaarden om het werk goed uit te voeren.

Reageer op dit artikel