nieuws

Europa kan werknemers MSD helpen

Instroom

Europa kan werknemers MSD helpen

Het ministerie van Sociale Zaken overweegt Europese subsidie aan te vragen om de werknemers van MSD aan een nieuwe baan te helpen. De medicijnenfabrikant in Oss heeft aangekondigd ruim tweeduizend mensen te ontslaan.

Volgens de Volkskrant komen de werknemers vrijwel zeker in aanmerking voor een bijdrage uit het Europees Globaliseringsfonds. Dit is in 2006 opgericht voor werknemers die het slachtoffer worden van de zoektocht naar steeds goedkopere en efficiëntere arbeidsmarkten. Met de subsidie, die kan oplopen tot tienduizend euro per werknemer, kunnen mensen worden geschoold en begeleid naar een andere baan. De EU neemt betaalt 65 procent van de kosten voor haar rekening, het overige deel moet het aanvragende land zelf betalen.

Naar verwachting trekken vandaag duizend medewerkers van de fabriek naar Den Haag om politieke aandacht te vragen voor hun situatie. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) neemt op haar ministerie een petitie in ontvangst, heeft haar woordvoerder donderdag laten weten. Voor zij uit Oss vertrekken, overhandigen de werknemers ook een brief aan de hoogste leidinggevende van MSD in Nederland, Hans Kortlever.

Het massaontslag in Nederland is het gevolg van een reorganisatie van het Amerikaanse moederbedrijf. De researchafdeling in Oss wordt verplaatst naar de Verenigde Staten.
(Bron: De Volkskrant/ANP)

Reageer op dit artikel