nieuws

Loonstijging op zijn laagst sinds 2005

Instroom

Loonstijging op zijn laagst sinds 2005

In het tweede kwartaal van dit jaar waren de cao-lonen met gemiddeld 1,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Volgens het CBS is dit de laagste stijging sinds 2005. In de gesubsidieerde sector stegen de lonen het hardst met 1,8 procent. Bij particulieren bedrijven was de stijging slechts 1 procent.

De contractuele loonkosten waren gemiddeld  1,4 procent hoger dan vorig jaar en de ontwikkeling van de loonkosten gaat gelijk op met die van de cao-lonen.
In de gezondheids- en welzijnszorg stegen de loonkosten met 2,7 procent door de gestegen cao-lonen, op de voet gevolgd door de sector horeca met 2,2 procent. Deze laatste dankt dat aan loonstijging, maar ook toename van werkgeverspremie voor het sectorfonds.

In de gezondheids- en welzijnszorg was de stijging van de loonkosten met 2,7 procent het hoogst. Dat is voornamelijk toe te schrijven aan de stijging van de cao-lonen, die in het tweede kwartaal van 2010 met 2,2 procent stegen. De horeca noteerde met 2,2 procent de op een na hoogste stijging. Dat is toe te schrijven aan de loonstijging, maar ook aan de toename van de werkgeverspremie voor het sectorfonds. Uit dit fonds wordt onder andere het eerste halfjaar van de werkloosheidsuitkeringen betaald wordt.

(Bron: CBS)

Reageer op dit artikel