nieuws

Meer zwangerschapsverlof loont niet

Instroom

Meer zwangerschapsverlof loont niet

Langer zwangerschapsverlof verdient zich niet terug door bijvoorbeeld een lager ziekteverzuim, minder beroep op de zorg en betere prestaties van terugkerende moeders op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek dat demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum had om onderzoek gevraagd, omdat veel werkneemsters zich na het zwangerschaps- en bevallingsverlof nog ziek zouden melden.

Het Europees parlement stemt naar verwachting dit najaar over een voorstel om het zwangerschapsverlof te verlengen tot achttien of twintig weken. In Nederland heeft nu een werkneemster voor en na de bevalling recht op in totaal zestien weken verlof. Donner heeft zich altijd verzet tegen een verlenging van het verlof, omdat het niet nodig zou zijn voor de gezondheid van moeder en kind.

De minister had al eerder berekend dat twee weken langer zwangerschapsverlof, zoals in de Europese plannen wordt voorgesteld, circa 140 miljoen euro extra kost en ongeveer het dubbele bij vier weken verlenging. Dit zullen vooral werkgevers voelen. Zij betalen de premies voor het WW-fonds, waaruit in Nederland zwangerschaps- en bevallingsverlof wordt gefinancierd.

Bovendien moeten de werkgevers hun zwangere werkneemsters langer missen. Dat betekent niet alleen productieverlies, maar de werkneemsters lopen meer het risico uit het werkritme te raken en kennis mis te lopen. Daar staat wel weer tegenover dat de moeders gezonder terugkeren op het werk en meer gewend zijn aan hun nieuwe gezinssituatie. Hierdoor kunnen ze ook beter gaan presteren en melden ze zich iets minder vaak ziek.

Na het optellen van alle kosten en het aftrekken van alle voordelen, blijft per saldo een kostenpost staan van 117 miljoen euro bij twee weken langer verlof en 322 miljoen euro bij vier weken verlenging.

Reageer op dit artikel