nieuws

P&o’er levert in, de baas gaat er op vooruit

Instroom

P&o’er  levert in, de baas gaat er op vooruit

Werknemers met lagere functies zijn er dit jaar het meest op vooruit gegaan. P&o vormt een echter een uitzondering; de medewerker p&o levert 2% in, terwijl zijn of haar baas in de top-5 stijgers staat.

Met een groei van 2,4% heeft uitvoerend personeel het salaris in 2010 relatief het meest zijn stijgen. Voor topposities zijn de salarissen ‘slechts' met 0,4% gestegen, zo blijkt uit de Beloningsmonitor 2010/2011 van hr-dienstverlener ADP, adviesbureau Berenschot en Springer Uitgeverij.

Hoewel de werknemers op managementposities dus gemiddeld achterblijven op de lagere inkomens, geldt dit niet voor hr. De organisatieadviseur en het hoofd hr staan in de top-5 stijgers. Een hoofd P&O verdient nu gemiddeld 76.800 euro, een groei van 2,5%. En dat terwijl de medewerker p&o 2% heeft ingeleverd en gemiddeld 35.100 euro verdient. Dit betekent volgens ADP dat bij zijn of haar baas 1.800 euro meer op de loonstrook staat.

De administratief medewerker p&o bezet de derde plek op de top-5 dalers in inkomen. Alleen de elektromonteur en de kwaliteitscoördinator gaan hem of haar voor. De minst verdienende functie is overigens medewerker callcenter (20.300 euro), de business unit manager verdient daarentegen fors (94.600 euro).

Het verschil in salaris tussen de non-profit en commerciële sector is kleiner geworden. Uit de Beloningsmonitor blijkt dat een werknemer binnen de profitsector 51.500 euro verdient, terwijl iemand in de non-profit gemiddeld 47.300 euro per jaar krijgt. In 2009 was het gat nog 4600 euro. de nivellering is volgens ADP het gevolg van salarisverhogingen binnen de non-profit branche op basis van langdurige CAO-afspraken.

Reageer op dit artikel