nieuws

‘Sluiting Organon nieuwe klap voor innovatiesector’

Instroom

‘Sluiting Organon nieuwe klap voor innovatiesector’

De meerderheid van de Tweede Kamer denkt niet dat het kabinet het verlies van 2175 banen bij medicijnenfabrikant Organon in Oss kan voorkomen.Volgens voorvechters van innovatie in Nederland heeft het regeringsbeleid van de afgelopen jaren juist bijgedragen aan het inzakken van de innovatieve sector.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. De overheid voert al jaren een beleid om de innovatieve sector in Nederland te redden, maar boekt tot nog toe geen resultaat. Het sluiten van de onderzoeksafdeling van Organon is een nieuwe klap voor de sector. Organon-directeur Hans Kortlever zei eerder in het FD dat een andere houding van de regering in ieder geval een deel van de onderzoeksafdeling voor Nederland had kunnen redden.

Nederland staat inmiddels op de tiende plek op de concurrentieranglijst van kenniseconomieën. Tien jaar geleden nam ons land nog de derde plek in. Volgens deskundigen moet er veel meer worden geïnvesteerd in wetenschap en onderzoek.

De vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en werkgelegenheid komt morgen bijeen om met minister Van der Hoeven (Economische Zaken) te debatteren over de situatie in Oss. Volgens CDA'er Van Hijum had het kabinet meer aan relatiebeheer moeten doen in de richting van MSD, sinds vorig jaar het moederbedrijf van Organon. SP'er Ulenbelt wil dat demissionair premier naar de VS reist om MSD desnoods met wettelijke ingrepen te dreigen om de kennis van Organon voor Nederland te behouden.

Reageer op dit artikel