nieuws

‘Steun personeel met geldstress’

Instroom

‘Steun personeel met geldstress’

Werkgevers moeten bereid zijn om hun medewerkers de helpende hand te bieden wanneer zij in financiële moeilijkheden raken. Het aantal werknemers dat om deze reden lijdt onder stress sterk toe.

Dat stelt de Britse verzekeraar Axa in het rapport Money Sickness Syndrome. Vooral de hogere managers hebben het moeilijk, blijkt uit de studie. Ruim één op de vijf gaat voortdurend gebukt onder stress door geldproblemen. Volgens het rapport zijn echter vooral geschoolde arbeiders en leden van het lagere management geneigd naar de fles te grijpen wanneer de geldzorgen hen te veel worden, terwijl van hen 'maar' 9 procent zegt altijd gestresst te zijn.
 
Het money sickness syndrome, oftewel geldstress, is een term die in 2006 voor het eerst opkwam. Volgens Britse gezondheidsdeskundigen lijdt zo'n 43 procent van de volwassenen in meer of mindere mate eraan. De laatste vier jaar zou het aantal mensen dat echt problematische geldstress heeft zijn verdubbeld, schrijft Personnel Today. Symptomen van money sickness syndrome zijn onder andere angstigheid, gewichtstoename, slaapproblemen, depressie en hartkloppingen. Axa waarschuwt werkgevers en HRM'ers alert te zijn op de symptomen.
Tweederde van de respondenten in het Axa onderzoek zegt de laatste twaalf maanden meer geldzorgen te hebben gekregen. De helft verwacht de komende twaalf maanden een verslechtering van de eigen situatie. Respondenten klagen over de hoge kosten van levensonderhoud en onzekerheid over hun baan.

Reageer op dit artikel