nieuws

‘Vakantie is meer werk dan werk zelf’

Instroom

‘Vakantie is meer werk dan werk zelf’

Na een wekenlange vakantie is het niet altijd even makkelijk om weer met frisse moed aan de slag te gaan op het werk. Waar lopen de werknemers na hun terugkeer op de werkplek tegenaan en is er een manier om de overgang van vakantie naar werk makkelijker te maken? Vijf vragen aan psycholoog Jeffrey Wijnberg.

Missen mensen hun werk als ze op vakantie zijn?
,,Ondanks dat veel mensen zeggen dat ze aan vakantie toe zijn, ervaren de meeste mensen de vakantie niet zo intens. Zij missen de routine van elke dag. Mensen gaan er alles aan doen om de vakantie zoveel mogelijk te laten lijken op wat ze gewend zijn. Ze slaan 'herkenningspaaltjes' en maken bijvoorbeeld een praatje met een winkelmedewerker. Dit geeft hen een gevoel van zekerheid: ze kennen nu iemand. Ook opgescheept zitten met gezinsleden kan veel energie kosten. Volgens mij is drie weken vakantie meer werk dan werk zelf.''

Vindt iedere terugkomer het lastig om terug te keren naar het werkritme?
,,De vakantie was vaak heel intens en dan kan het zijn dat mensen last hebben van een verminderd concentratievermogen. Je lijdt aan twijfel doordat je gaat denken 'Kan ik het nog wel?'. Het geheugen en de scherpte verminderen. Als je terug komt vraag je je af 'Hoe deed ik dat ook alweer precies?'.''

Worden we dan dommer op vakantie?
,,Onderzoek heeft aangetoond dat het IQ van mensen tijdens vakantie 10 tot 15 punten zakt. Doordat mensen naar een zonsondergang gaan kijken of op het strand liggen bijvoorbeeld worden de hersenen niet gestimuleerd. Die punten vijzel je na je vakantie met het werk overigens gewoon weer op.''

Gebeurt het wel eens dat mensen door vakantie blijvend anders tegen hun werk aankijken?
,,Dat hoor ik zelden. Het kan wel zijn dat er al voor de vakantie iets speelt met de gezondheid bijvoorbeeld. Dan wordt de vakantie een tijd van bezinning en gaan mensen bedenken of ze nog wel tevreden zijn met hun werk. Wat ook kan is dat zij op vakantie een stel zien dat een pension runt, waardoor ze tegen hun partner zeggen dat ze dat ook willen gaan doen.''

Kunnen mensen iets doen om de overgang van vakantie naar arbeid soepeler te laten verlopen?
,,Dat gaat eigenlijk automatisch, doordat ons aanpassingsvermogen heel groot is. De dag nadat je terugkomt doe je de was of je gaat werken. Na die ene dag voelt het al niet meer alsof je op vakantie was. Als er iets maatschappelijk verandert, is ons vermogen om te schakelen heel snel. Je kunt en hoeft dus eigenlijk niets te doen.''

Reageer op dit artikel