nieuws

Van der Hoeven belt met MSD

Instroom

Van der Hoeven belt met MSD

Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) belt met het Amerikaanse moederbedrijf MSD over het massaontslag in Nederland. Ook worden zoveel mogelijk contacten onderhouden met de leiding van het farmaciebedrijf in Nederland, het voormalige Organon, om zoveel mogelijk werk en kennis te behouden.

Dat heeft Van der Hoeven donderdag gezegd bij de overhandiging van een petitie door de ondernemingsraad van MSD met vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Vakmensen. Vorige week werd bekend dat bij MSD 2175 van de 4500 werknemers hun baan verliezen. De researchafdeling in Oss wordt verplaatst naar de Verenigde Staten.

Honderden werknemers van vooral de onderzoeksafdeling voerden eerder op de dag actie op het Plein in Den Haag. Daar riepen ze de regering op om overleg te voeren met hun directie. Het sluiten van hun onderzoeksafdeling zou een groot verlies voor de Nederlandse kenniseconomie zijn.

Van der Hoeven benadrukte dat de overheid ,,geen baangarantie kan geven''. Maar in haar ogen zou wel het resultaat van het overleg met MSD moeten zijn ,,dat een deel van de werkgelegenheid behouden blijft en daarmee een deel van de kennis''.

Zo stelde de minister dat bekeken wordt of onderdelen van het farmaciebedrijf in Nederland zelfstandig behouden kunnen blijven dan wel een doorstart kunnen maken. Ook wordt geprobeerd om de veelal hoogopgeleide mensen zo snel mogelijk elders aan het werk te helpen als dat nodig is. De bewindsvrouw zei dat deze week twee werkgroepen aan de slag gaan om te kijken wat mogelijk is.

Na donderdag in Den Haag te hebben gedemonstreerd, gaan medewerkers van MSD zaterdag ook in hun thuisstad Oss de straat op.De SP hoopt dat naast het personeel ook andere inwoners van de Brabantse stad naar de manifestatie komen, om zo hun onvrede met het dreigende massa-ontslag te uiten.

Sprekers op de demonstratie zijn onder anderen econoom Arnold Heertje en SP-politici Jan Marijnissen en Emile Roemer. (ANP)

Reageer op dit artikel