nieuws

Zzp’ers bouw krijgen eigen keurmerk

Instroom

Zzp’ers bouw krijgen eigen keurmerk

FNV Zbo, de bond voor zzp'ers in de bouw, komt met een nieuw keurmerk voor zzp’ers die in de bouw werkzaam zijn. Het geeft de opdrachtgever de zekerheid dat hij een vakman inhuurt en de zpp'er kan zich ermee onderscheiden, zegt voorzitter Charles Verhoef .

Een zzp'er met keurmerk kan dan beter concurreren op kwaliteit en dienstverlening. Nu wordt vooral op prijs geconcurreerd.

Gemiddeld rekent de zzp'er in de bouw een uurloon van 29 tot 30 euro (exclusief btw), bleek eerder deze maand uit een enquête van het Economisch Instituut voor de Bouw. Ook omdat een zpp'er vaak veel uren maakt, verdient hij daarmee volgens het EIB een goede boterham.
 
Verhoef is het daar niet mee eens. Ook de zzp'er moet geld opzij kunnen zetten voor zijn pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen betalen, stelt hij . Dat kost volgens berekeningen van de vakbond zo'n 10.000 euro per jaar. Als je dat ook meeneemt, dan moet een zzp'er 50 euro per uur rekenen om een inkomen te verdienen dat vergelijkbaar is met dat van een vakman in loondienst.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel