nieuws

Liever ontslagvergoeding dan van werk-naar-werk

Instroom

Liever ontslagvergoeding dan van werk-naar-werk

Werkgevers geven liever een ontslagvergoeding mee dan dat zij geld en energie steken in het begeleiden van werknemers naar een andere baan.

Slechts 8% van de bedrijven ziet iets in het vervangen van de ontslagvergoeding door een werkbudget voor de werknemers om een andere baan te vinden. 80% van de werkgevers vindt dat medewerkers bij gedwongen ontslag recht hebben op een ‘afkoopsom'. Zij pleiten echter wel voor een lagere ontslagvergoeding. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer en verzekeraar Centraal Beheer Achmea. Van de ondervraagde bedrijven blijkt bij 30% onlangs gedwongen ontslagen zijn doorgevoerd. De verwachte hoogte van de ontslagvergoeding is bij 40% van de bedrijven een belangrijk criterium geweest.

Dat bedrijven meer zien in een exit-bonus dan in investeren in van werk-naar-werk trajecten staat haaks op de wens van de politiek en vakbonden. De commissie Bakker kwam al met het idee van werk-naar-werk modellen en ook in de nieuwe kabinetsformatie zal dit onderwerp van gesprek zijn. Er zou mogelijk een voorstel komen om te bezuinigen door een ww-duur in te voeren, gecombineerd met een actief  werk-naar-werk beleid, zo zinspeelt De Financiële Telegraaf.

Bron: De Financiële Telegraaf

Reageer op dit artikel