nieuws

Vrouw achter stuur tegen chauffeurstekort

Instroom

Vrouw achter stuur tegen chauffeurstekort

Toegegeven, de recessie heeft het probleem minder urgent gemaakt. Maar de transportsector kampt desondanks met een groot gebrek aan personeel en dat wordt alleen maar erger. De oplossing? Meer vrouwen achter het stuur.

Vrouwen hebben nog wel een inhaalslag te maken. Nu is slechts 3 procent van alle 93 duizend chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer vrouw, voor de gehele beroepsbevolking ligt dat percentage op 43 procent. Dat schrijft Transport Online. De European Transport Workers' Federation heeft besloten dat in 2013 alle leden maatregelen moeten nemen om meer vrouwen aan te trekken.

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom het vak van chauffeur niet geschikt zou zijn voor vrouwen, maar de meeste gaan volgens de experts niet op. Zo is er het verhaal dat vrachtwagenchauffeurs voortdurend lang van huis zijn, iets wat moeilijk valt te combineren met zorgtaken die toch nog altijd voor het grootste gedeelte door vrouwen worden vervuld. Minder dan 3 procent van de vracht wordt echter over afstanden van meer dan vijfhonderd kilometer vervoerd. Tweederde van alle vevoerde vracht gaat niet verder dan vijftig kilometer.

Ook het idee dat vrouwen fysiek ongeschikt zijn om te werken in vrachtwagen, is achterhaald, zegt Rikard Orell, design manager bij Volvo Trucks op Transport Online. 'Het is onze taak om trucks te maken die zo comfortabel als functioneel mogelijk zijn voor de specifieke taken waarvoor ze worden ingezet. De chauffeur moet daarvan profiteren, ongeacht of het een man of een vrouw is.' Volvo organiseert jaarlijks vrouwendagen om het chauffeursberoep onder de aandacht te brengen.

Het Nederlandse transportbedrijf Oegema heeft tien vrouwelijke chauffeurs in dienst CEO Siebele Oegema zou graag zien dat dat er meer waren: 'Ik zou graag meer vrouwelijke chauffeurs in dienst nemen, omdat zij voorzichtig zijn en erg brandstofbesparend en daardoor milieuvriendelijk rijden. Mijn grootste uitdaging voor de toekomst is om voldoende chauffeurs te hebben zodat wij kunnen voldoen aan de vraag van klanten. Op dit moment zijn er helaas te weinig vrouwen die het chauffeursvak kiezen.'

Reageer op dit artikel