nieuws

Banken krijgen nog tijd voor zelfregulering

Instroom

Banken krijgen nog tijd voor zelfregulering

De financiële sector in Nederland krijgt nog even de tijd om zich aan nieuwe, zelf opgestelde regels te houden die zijn afgesproken in de 'code banken'. Een Kamermeerderheid is er niet voor om van de code nu al een wettelijke regeling te maken.

Dit bleek donderdag in het debat met de commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de financiële crisis. SP, GroenLinks en PVV willen van de code al wel een wet maken, maar de VVD en het CDA zijn daar tegen. De PvdA wil de banken nog ongeveer een jaar de tijd geven om zichzelf te bewijzen. De code werd vorig jaar opgesteld en behelst afspraken over risicobeheer binnen de bank, over beloningsbeleid en over toezicht. Ook staat er een moreel-ethische verklaring in en een 'bankiersexamen'.

Commissie-voorzitter Jan de Wit had eerder gewaarschuwd voor een stapeling van regels en wetten. ,,Je moet zoeken naar evenwicht: eerst mag de code door de sector zelf worden nageleefd. Als blijkt dat dat niet lukt, dan moet de Kamer zelf in actie komen'', aldus De Wit. Hij vond het niet nodig dat in een Kamermotie vast te leggen. Het is zo ook duidelijk dat de hele Kamer vindt dat de code volledig moet worden nageleefd.

De code banken is sinds 1 januari dit jaar van kracht en volgde op een herenakkoord dat toenmalig minister Wouter Bos van Financiën had gesloten met de bankiers. In maart werd een monitoringcommissie ingesteld onder leiding van oud-Unilever topman Antony Burgmans. Die zal jaarlijks rapporteren over de naleving van de code.

Reageer op dit artikel