nieuws

‘Eenderde werkgevers slecht voorbereid op toekomst’

Instroom

‘Eenderde werkgevers slecht voorbereid op toekomst’

Ruim 30 procent van de Nederlandse werkgevers is niet goed voorbereid op de toekomstige arbeidsmarkt. Zij zullen steeds moeilijker aan geschikt personeel komen. Dat concludeert Randstad Nederland naar aanleiding van een onderzoek naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

In deze organisaties slaagt hr er niet in om noodzakelijke aanpassingen door te voeren. De werkgevers realiseren zich onvoldoende dat door demografische en structurele veranderingen, zoals de vergrijzing, in de toekomst een blijvende en steeds krappere arbeidsmarkt ontstaat.
 
Algemeen directeur Chris Heutink van Randstad Nederland stelt: ‘Strategische personeelsplanning en het hebben van een flexibele schil, oftewel ver doorgevoerde flexibiliteit is geen luxe, maar van levensbelang. Als organisaties hier niet over nadenken, heeft dit directe invloed op de kwaliteit en mogelijk op het voortbestaan van hun organisatie.'

Kostenbeheersing

Volgens de Randstad Arbeidsmarktverkenning 2010, waarvoor bijna 1400 vertegenwoordigers van organisaties ondervraagd zijn, ziet bijna tweederde van de Nederlandse werkgevers wel het belang van flexibilisering in. Zij geven aan in 2013 te beschikken over een flexibele schil, die hen beter in staat stelt mee te bewegen op de economie. Deze groep medewerkers bestaat naast uitzendkrachten uit zzp'ers, freelancers en mensen met kortlopende contracten. Volgens de arbeidsmarktverkenning heeft 38 % van de organisaties het afgelopen jaar flexibel personeel ingezet. De zorg sector, industrie en onderwijs doen dit om kosten te beheersen

Werkgevers zouden in alle opzichten een flexibel personeelsbeleid voeren, aldus een aanbeveling van de onderzoekers.  Om een aantrekkelijke werkgever te zijn dienen organisaties ook flexibele werkvormen aan te bieden zoals thuiswerken, contracten op maat en een flexibele invulling van de werktijden

Reageer op dit artikel