nieuws

‘Eerst taken schrappen, dan ambtenaren’

Instroom

‘Eerst taken schrappen, dan ambtenaren’

Zomaar ambtenaren ontslaan en vervolgens derden inhuren die voor veel meer geld hetzelfde werk gaan doen? De overheid kan beter eerst kijken welke taken zij wil afstoten, vindt FNV-vakbond Abvakabo.

Dat is de reactie van de bond gisteren na het uitlekken van nieuwe bezuinigingsplannen op het ambtenarenapparaat. De vakbond zegt dan ook niet volmondig 'nee' tegen bezuinigingen op het ambtenarenapparaat. ,,Onze leden vinden dat er best wat efficiencyslagen gemaakt kunnen worden'', stelt Jan Willem Dieten, bestuurder van FNV Abvakabo, donderdag.

Volgens nieuwe plannen van het demissionaire kabinet lopen bezuinigingen op het ambtenarenapparaat de komende jaren met 1,5 procent op tot 230 miljoen euro in 2015. De nieuwe bezuinigingen zouden bovenop de oude plannen van het vorige kabinet komen, waarvoor volgens Dieten nog ruim zesduizend banen in 2011 geschrapt moeten worden. ,,De overheid is momenteel bezig met een oude opdracht van het schrappen van 13.000 banen. Hiervan zou de helft in 2010 moeten vallen en de andere helft in 2011.''

Reageer op dit artikel