nieuws

Kabinet snijdt verder in ambtenarenapparaat

Instroom

Het ambtenarenapparaat moet de komende jaren nog eens 1,5 procent bezuinigen op personeel en materieel. De bezuiniging loopt op tot 230 miljoen euro in 2015 en maakt onderdeel uit van het pakket bezuinigingen van 3,2 miljard euro dat het demissionaire kabinet dinsdag op Prinsjesdag presenteert.

Ingewijden hebben dat donderdag gemeld. Het gaat om ambtenaren bij ministeries en verwante organisaties zoals zelfstandige bestuursorganen. De rest van het bezuinigingspakket was de afgelopen tijd al uitgelekt.

Al gerealiseerde loonmatiging levert verder 400 miljoen op, een verdere bezuiniging op loonpotjes voor ambtenaren moet nog eens 600 miljoen opleveren. Uit een potje voor 'incidentele loonontwikkeling' verdwijnt 300 miljoen. Het kabinet sneed de afgelopen jaren ook al flink in het ambtenarenapparaat. Het had zichzelf ten doel gesteld het aantal ambtenaren drastisch terug te brengen.

Het bezuinigingspakket van 3,2 miljard is het belangrijkste dat het demissionaire kabinet volgende week toe te lichten heeft, omdat het geen nieuw beleid kan aankondigen. Om de begroting netjes over te dragen aan een nieuw kabinet waren de bezuinigingen echter wel nodig.

Reageer op dit artikel