nieuws

‘Multimediatest beter voor sollicitant en werkgever’

Instroom

‘Multimediatest beter voor sollicitant en werkgever’

Multimediatests voldoen in het selectieproces beter dan traditionele tests, omdat tests met videofragmenten kandidaten in functierelevante situaties plaatsen. Sollicitanten waarderen deze methoden omdat ze graag willen weten wat hun toekomstige taken inhouden. Dat stelt Janneke Oostrom in haar proefschrift ‘Nieuwe Technologie in Personeelsselectie: De Validiteit en Acceptatie van Multimedia Tests’.

Oostrom promoveert binnenkort aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze onderzocht of multimediatests toekomstig werksucces en studiesucces beter kunnen voorspellen dan traditionele tests. Ook keek zij hoe sollicitanten het maken van multimediatests ervaren. Uit haar onderzoek blijkt dat multimediatests in staat zijn interpersoonlijke competenties van sollicitanten in kaart te brengen en werksucces en studiesucces beter kunnen voorspellen dan traditionele tests.

De meeste sollicitanten reageren bovendien positief  op de inzet van multimedia want ze krijgen meer inzicht in hun toekomstige taken.  Dat zou volgens Oostrom een belangrijk motief moeten zijn voor het gebruik van dit type test in de selectiepraktijk. Want als sollicitanten positief zijn over de selectieprocedure zijn zij eerder geneigd om de aangeboden baan te accepteren en de organisatie aan te raden aan anderen.

Reageer op dit artikel