nieuws

‘Poolse werknemers vaak gediscrimineerd’

Instroom

‘Poolse werknemers vaak gediscrimineerd’

Veel Poolse werknemers voelen zich gediscrimineerd op het werk. Ze krijgen zwaardere klussen toegeschoven en voelen zich anders behandeld dan hun Nederlandse collega’s. Dat zeggen diverse woordvoerders van maatschappelijke organisaties vandaag in dagblad De Pers.

Gienek Brzezinski, medewerker van de stichting Nederlands-Pools Huis die inburingscursussen geeft, hoort bijna dagelijks klachten van cursisten. Werkgevers prijzen dikwijls hun arbeidsethos, maar zouden hen wel als tweederangs werknemers behandelen. Omdat de buitenlandse werknemers niet goed op de hoogte zijn van kennis- en regelgeving, is de kans op uitbuiting groter dan bij Nederlandse werknemers.

De Poolse ambassade is ook  bezorgd. Volgens een woordvoerder krijgt de ambassade vaak berichten van Polen die gestigmatiseerd worden. Zo worden zowel op de weg als op de werkvloer Polen vaker gecontroleerd op alcoholgebruik dan andere groepen werknemers.
Omdat een kleine groep Polen zich misdraagt, worden alle Poolse werknemers over één kam geschoren, aldus de ambassade.

Uitzendbureau Eurotemp, dat 500 Polen gedetacheerd heeft, zegt eveneens dat deze groep werknemers zich gediscrimineerd voelt. Het bureau houdt de Polen zelf ook nauwlettend in de gaten. Speciale jobcoaches houden een extra oogje in het zeil. Ze spreken de taal en gaan regelmatig onverwachts op bezoek om te kijken of ze zich netjes gedragen.

Bron: De Pers

Reageer op dit artikel