nieuws

Prinsjesdag 2010: vooral ambtenaren de klos

Instroom

Prinsjesdag 2010:  vooral ambtenaren de klos

Het demissionair kabinet zal vandaag op Prinsjesdag hoogstwaarschijnlijk niet voor grote verrassingen zorgen. Dankzij de uitgelekte plannen zijn al diverse bezuinigingsmaatregelen bekend die werkgevers en werknemers raken. Vooral ambtenaren zijn een grote bezuinigingspost.

Zij krijgen te maken met een loonmatiging die 400 miljoen euro moet opbrengen. Bovendien kunnen ze minder beroep doen op financiële extra's zoals bonussen; hier wordt 600 miljoen euro op bezuinigd. Daarnaast verdwijnen nog een 4.000 banen extra bij de rijksoverheid (bovenop de taakstelling van 12.500 ambtenaren) hetgeen 230 miljoen euro zou besparen. Dit zal niet gepaard gaan met veel gedwongen ontslagen. Door de vergrijzing gaan de komenden jaren al zo'n 7.000 ambtenaren  jaarlijks met pensioen. In reactie op de plannen waarschuwen de vakbonden al voor de komende schaarste op de arbeidsmarkt. Na 2013 zal de overheid alle zeilen moeten bijzetten om nieuwe ambtenaren te werven, stelt de Abvakabo.
Voor de inburgering is 340 miljoen euro minder beschikbaar. Het is nog niet duidelijk of dit voor banenverlies gaat zorgen. Ondernemers zullen minder beroep kunnen doen op subsidies. Het ministerie van Economische Zaken kan hiervoor 50 miljoen euro minder uittrekken.
Voorts snijdt het kabinet fors in de kosten van de kinderopvang. Door een bezuiniging  van 445 miljoen euro op de toelagen zullen werkende ouders jaarlijks honderden tot duizenden euro's meer gaan betalen voor de crèche of buitenschoolse opvang. 
Volgens de uitgelekte stukken verwacht het kabinet dat de economie volgend jaar met 1,5 procent groeit. Voor dit jaar was de voorspelling 1,75 procent. Het CPB komt deze week met een waarschuwing dat de koopkracht volgend jaar met een kwart procent daalt.

Reageer op dit artikel