nieuws

‘ProRail mag salaris directie niet verhogen’

Instroom

‘ProRail mag salaris directie niet verhogen’

ProRail mag de salarissen van zijn topmanagement niet verhogen. De spoorbeheerder wilde de directie hogere salarissen kunnen betalen, maar minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft daar een stokje voor gestoken. Dat meldde RTL Nieuws woensdag op basis van stukken die in het bezit zijn van de omroep.

Drie van de vier huidige directieleden van de spoorbeheerder verdienen minder dan de zogeheten Balkenende-norm van 188.000 euro. Het bedrijf vindt het echter 'passend' om voor toekomstige benoemingen van die norm af kunnen te wijken.

Minister Eurlings liet een adviesbureau uitzoeken of het noodzakelijk is dat directeuren bij ProRail meer kunnen verdienen dan 188.000 euro. Maar het bureau concludeerde dat ProRail verkeerde argumenten hanteert voor hogere salarissen; de spoorbeheerder vergelijkt zichzelf met verkeerde bedrijven en schat zijn internationale karakter verkeerd in. Eurlings besloot het advies over te nemen.

Voor de huidige directeuren heeft dit verder geen gevolgen. Zij hoeven geen salaris in te leveren. Directievoorzitter Bert Klerk verdiende in 2009 (exclusief pensioenpremies) 223.069 euro. Financieel directeur Eric Steeghs 60.010 euro, maar was in 2009 vier maanden in dienst. Naar het jaar omgerekend komt dit neer op 187.637 euro, aldus RTL Nieuws. Van de andere twee directieleden is bekend dat ze minder dan de Balkenende-norm verdienen.

 

Reageer op dit artikel