nieuws

‘Versober pensioenregeling ambtenaren’

Instroom

‘Versober pensioenregeling ambtenaren’

Werkgevers bij de overheid menen dat de pensioenregeling gewijzigd moet worden. Er moeten maatregelen komen omdat het ABP in de problemen is gekomen, zo schrijft het Verbond Sectorwerkgevers Overheid in een pensioenbericht.

 

De pensioenregeling voor overheidspersoneel is de afgelopen tien jaar al flink gewijzigd met de overgang naar middelloon en het afschaffen van vroegpensioen. Maar dit heeft nog niet geleid tot een lagere pensioenpremie. Dat komt omdat een grote groep werknemers nog met vervroegd pensioen mag gaan, de zogeheten FPU-regeling. Deze regeling stopt in 2016, maar ook dan zijn er nog regelingen om tegen gunstige voorwaarden vervroegd te stoppen met werken.

Het VSO vindt dat de pensioenregeling bij de overheid niet met de tijd is mee gegaan, en dat oudere werknemers hiervan profiteren en jongeren de dupe te zijn. De regeling moet veranderen omdat het ABP nu in de problemen is gekomen door de crisis en de levensverwachting naar boven is bijgesteld, aldus het VSO. Als de regeling zo blijft als die nu is, moet de premie fors omhoog. Volgens de VSO betekent dit dat waar werknemers nu één dag in de week werken voor hun pensioen, ze dit in de toekomst 1,5 dag moeten doen.

Samen met de vakbonden onderhandelt het VSO momenteel over de pensioenregeling in de zogeheten Pensioenkamer.  De overheidswerkgevers zeggen bereid te zijn om de huidige pensioenpremie te betalen. Maar een verdere stijging en een onbalans tussen ouderen en jongeren is voor het VSO onbespreekbaar.

Reageer op dit artikel