nieuws

Werkzoekende pessimistisch over arbeidsmarkt

Instroom

Werkzoekende pessimistisch over arbeidsmarkt

Werkzoekenden zien nog weinig mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zij hebben nog niet het gevoel dat de crisis voorbij is. Desondanks wil 72 procent binnen een maand een nieuwe baan hebben. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten.

Ruim tweederde van de Nederlandse werkzoekenden merkt er nog niets van dat de crisis op zijn retour zou is. Zij signaleren nog steeds weinig kansen op de arbeidsmarkt. Eén op de vijf denkt zelfs dat werkgevers op dit moment nog helemaal  niet op zoek zijn naar nieuw personeel. Naast degenen die denken dat er helemaal geen werk te vinden is, denkt 31 procent dat werkgevers nu alleen tijdelijke krachten aannemen. Nog eens 34 procent denkt dat ze alleen nog maar op zoek zijn naar de echte talenten. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: "Van alle kanten hoor je dat de crisis bijna voorbij is en dat bedrijven weer op zoek zijn naar mensen. Een grote groep werkzoekenden merkt daar echter nog niets van en dat is natuurlijk heel frustrerend."

Het merendeel van de werkzoekenden heeft als doel om binnen een maand een baan te vinden. Iets meer dan een kwart geeft zichzelf iets langer de tijd. Die willen binnen een half jaar een nieuwe baan. "Sinds begin dit jaar zien we bij NationaleVacaturebank.nl weer een behoorlijke toename in het aantal werkzoekenden. Veel mensen hadden vanwege de crisis hun zoektocht naar een nieuwe baan on hold gezet  en kozen voor de zekerheid bij hun huidige baan. Nu de crisis bijna over is durven veel mensen weer de stap te zetten om een andere baan te vinden, en dat willen ze het liefst per direct. Dit is opvallend aangezien de werkzoekenden ook aangeven dat ze het idee hebben dat de banenmarkt nog niet aangetrokken is. Enthousiasme is goed, mensen moeten alleen oppassen dat ze geen onrealistische verwachtingen hebben. Dit kan leiden tot teleurstellingen en uiteindelijk zelfs tot demotivatie", aldus Borgman.

Werkzoekenden hechten weinig waarde aan een vast contract. Slechts 14 procent van de ondervraagden geeft aan nooit genoegen te nemen met een tijdelijk contract omdat zij zekerheid willen. De overige 86 procent gaat wel voor een tijdelijk contract wanneer de baan leuk genoeg is, het salaris goed is of überhaupt om maar te kunnen werken.
(Bron: Nationale Vacaturebank)

  

Reageer op dit artikel