nieuws

10% gemeenteambtenaren moet vrezen voor baan

Instroom

10% gemeenteambtenaren moet vrezen voor baan

Een op de tien gemeenteambtenaren moet vrezen voor zijn baan. Het nieuwe kabinet gaat fors snijden in het gemeentefonds.

Volgens onderzoek van Binnenlands Bestuur houden gemeenten bij hun begrotingen en formatieplanning rekening met een bezuiniging van 10%. Het kabinet Rutte-Verhagen zou namelijk van plan zijn 1,7 miljard, ongeveer 10%, te bezuinigen op het gemeentefonds.

Het terugdringen van de personeelskosten zou met zo weinig mogelijk gedwongen ontslagen gepaard gaan. Door natuurlijk verloop, gecombineerd met een vacaturestop, zou het personeelsbestand sowieso snel dalen. Door de vergrijzing gaan in 2020 een op de zeven ambtenaren met pensioen. Daarnaast zal de inhuur van externen naar verwachting drastisch teruglopen.

Reageer op dit artikel