nieuws

‘Bezuiniging op mbo ramp voor economie’

Instroom

‘Bezuiniging op mbo ramp voor economie’

Het nieuwe kabinet gaat er te makkelijk van uit dat werknemers zelf betalen voor hun bijscholing, of dat zij de rekening bij hun werkgever neer kunnen leggen. Volgens Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad, zijn de bezuinigingsplannen voor het MBO een kleine ramp voor de economie.

In de kabinetsplannen wordt de bekostiging van een mbo-opleiding door mensen ouder dan 30 jaar, afgeschaft. Die plannen hebben volgens Van Zijl grote gevolgen voor werknemers die willen bijscholen of herintreders die willen omscholen.

Ook mensen die werkloos zijn of die dat dreigen te raken en dat met om- of bijscholing willen oplossen, zijn de dupe. Vooral de zorg wordt getroffen, aldus dus de raad in een verklaring van dinsdag. Daarin stelt Van Zijl: ,,De zorg moet het voor het oplossen van het personeelstekort voornamelijk hebben van mensen die zich laten omscholen. Van de 60.000 deelnemers ouder dan 30 jaar die we in het mbo hebben, volgen er 22.000 een zorgopleiding. De werkgevers in de zorg hebben al aangegeven geen geld te hebben om in opleidingen te investeren."

Reageer op dit artikel