nieuws

Dreigend tekort aan hoogopgeleiden

Instroom

Dreigend tekort aan hoogopgeleiden

Binnen een paar jaar kampt het Nederlandse bedrijfsleven met een tekort van misschien wel 300.000 hoogopgeleiden. Vooral de vraag naar ict-ers en technici zal explosief stijgen.

Uit CBS-cijfers blijkt dat er in 2020 door de vergrijzing een tekort aan 300.000 mensen is op de Nederlandse arbeidsmarkt. De vraag naar personeel zal exploderen na de recessie, zo meldt De Telegraaf. Met name voor Nederland – dat het moet hebben van de kenniseconomie – zal dit grote gevolgen hebben. De krant baseert zich op een brandbrief van zeven vooraanstaanden uit de wetenschap en het bedrijfsleven. De opstellers van de brief waarschuwen de politiek en het bedrijfsleven voor de gevolgen van het personeelstekort.

Bedrijven zullen er alles aan moeten doen om mensen binnenboord te houden en moeten accepteren dat ook minder talentvolle arbeidskrachten hard nodig zijn. Daarnaast zullen werkgevers meer aandacht moeten besteden aan het welzijn en de productiviteit van hun medewerkers, 60-plussers moeten langer doorwerken en zzp'ers moeten worden ingeschakeld.

Reageer op dit artikel