nieuws

HR laat kansen liggen uit onwetendheid

Instroom

HR laat kansen liggen uit onwetendheid

Slechts 15 procent van de managers en professionals kent de nieuwe werkkostenregeling die op 1 januari ingaat. Twee op de tien organisaties weten wat deze regeling betekent voor hun telewerkregeling. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young naar de gevolgen van de crisis op arbeidsmobiliteit, salarisontwikkeling en het personeelsbeleid.

Van alle ondervraagde organisaties bleek niet meer dan 9 procent de impact te hebben onderzocht op de personeelskosten van de vergroening van de arbeidsvoorwaarden. Jan-Bertram Rietveld, partner van Ernst & Young: "En dat zijn juist zaken, die de nieuwe generatie managers/professionals belangrijk vindt bij het zoeken naar een nieuwe baan. Werkgevers lopen daarmee het risico dat ze niet goed aan sluiten bij de wensen van de grote groep die aangeeft het komende jaar op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Door slim om te gaan met de kansen die de werkkostenregeling biedt, kan een werkgever zich relatief eenvoudig en goedkoop onderscheiden op de arbeidsmarkt."  

UIt het onderzoek blijkt dat 25 procent van de managers en professionals op zoek is naar ander werk. In 2009 was dat nog 19 procent. De crisis lijkt weinig indruk te hebben gemaakt op de respondenten. De meeste medewerkers (76%) zijn niet bereid om (fors) in te leveren op hun arbeidsvoorwaarden als hiermee de werkgelegenheid binnen het bedrijf wordt gered. De crisis lijkt dan ook weinig invloed te hebben op de arbeidsmobiliteit. 13 procent van de managers en professionals is het afgelopen jaar van werkgever veranderd. 5 procent hiervan had te maken met een gedwongen vertrek door de crisis.

De belangrijkste redenen om  te veranderen van werkgever zijn meer doorgroeimogelijkheden en meer salaris (beiden 49%).  Andere genoemde redenen zijn een betere bedrijfscultuur/sfeer (29%), gevolgd door meer inhoudelijk werk (25%), betere balans tussen werk en vrije tijd (24%), en een aansprekende nieuwe werkgever (22%). Ook voor 2011 is de arbeidsmobiliteit niet in gevaar.

Volgens Ernst & Young is de salariskloof tussen mannen en vrouwen gegroeid door de crisis. Mannen en jongeren tot 35 jaar zijn het meest in salaris gestegen (bruto bijna 5%), vrouwen en 50+ers zijn er juist netto op achteruit gegaan.

Reageer op dit artikel