nieuws

Minister staat lagere pensioenpremies toe

Instroom

Minister staat lagere pensioenpremies toe

Werkgevers mogen in 2011 minder pensioenpremie afdragen dan vereist. Gunstig voor de werkgever, maar gevolg van deze uitstelmaatregel is ook dat de uitkering van de gepensioneerde lager wordt.

De nieuwe minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, staat waarschijnlijk werkgevers toe volgend jaar minder pensioenpremie af te dragen dan volgens de regels is vereist. Daarmee geeft de kersverse minister gehoor aan de oproep van de Stichting van de Arbeid dat nog hogere premies het bedrijfsleven te zwaar zou belasten. Als De Nederlandsche Bank (DNB) de toezichtregels niet versoepeld, zouden werkgevers 20 tot 30% meer premies moeten afdragen om ‘kostendekkend' te blijven. Met name de lage rente van dit moment hakt in op de pensioenbuffers. In het pensioenakkoord spraken werkgevers en werknemersorganisaties begin deze zomer al af de pensioenpremies te willen bevriezen.

Als die eis vervalt om de premies de werkelijke kosten te laten dekken, dat wil zeggen als er minder pensioenpremie wordt ingelegd dan er aan nieuwe pensioentoezeggingen wordt afgegeven, nemen de tekorten nog verder toe. En dus zal het langer duren voordat de tekorten zijn aangevuld. En dat is nadelig voor de huidige gepensioneerden, die dan nog langer moeten wachten op de jaarlijkse indexatie (inflatiecorrectie). Een lagere uitkering voor de huidige gepensioneerde dus. Vooraanstaande fondsen als ABP en PME, die grote tekorten kennen, doen al jaren niet meer aan indexatie.  

Reageer op dit artikel