nieuws

MKB vult verwachte personeelsgroei flexibel in

Instroom

MKB vult verwachte personeelsgroei flexibel in

Bedrijven die tijdens de crisis in hun personeelsbestand hebben gesneden, willen hun toekomstige personeelsgroei voornamelijk met flexibel personeel realiseren. Van de totale personeelsgroei verwacht men gemiddeld 80 procent in te vullen met flexibel personeel.

Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor 2010, geïnitieerd en uitgevoerd door Unique en TNO. De grootste behoefte om te flexibiliseren wordt gesignaleerd in de bouw- en in de transportsector, ruim 85 procent. De industrie wil het minst uitbreiden met flexibele medewerkers, zij vullen naar verwachting 56 procent flexibel in.

Momenteel bestaat de flexibele schil van bedrijven uit zo'n 18 procent van het personeelsbestand. Door de verwachte invulling van de personeelsgroei met flexibele medewerkers lijkt de flexibele schil te groeien naar 21 procent. Ondernemers beseffen zich dat ze hiermee beter kunnen reageren op economische en technologische ontwikkelingen.

Anneke Goudswaard, senior adviseur/onderzoeker TNO: "Flexibiliteit is een blijvend issue, zowel in moeilijke tijden als bij een aantrekkende economie. MKB-ers zijn terughoudend geweest met het ontslaan van vast personeel en hebben hun flexibele schil gebruikt om het personeelsbestand te laten krimpen. Daardoor nemen ze nu ook niet in grote getale nieuw vast personeel aan."

Uit het onderzoek blijkt ook dat plaats- en tijdonafhankelijk werken nog in het beginstadium is. Bij een meerderheid van de bedrijven zijn begin- en eindtijden flexibel af te spreken. Slechts 8 procent van de MKB bedrijven deelt de werktijden zelf in. Bij bijna tweederde van de bedrijven werken de medewerkers altijd op hun vaste werkplek. Slechts bij 7 procent van de bedrijven kan één dag per week of meerdere dagen vanuit huis of andere werkplekken worden gewerkt.

Reageer op dit artikel