nieuws

Ongekende bezuinigingen in Groot-Brittannië

Instroom

Ongekende bezuinigingen in Groot-Brittannië

De Britse regering zet op ongekende wijze het mes in veel overheidsvoorzieningen. Minister George Osborne (Financiën) maakt woensdagmiddag de verdeling van 80 miljard pond (84 miljard euro) aan bezuinigingen bekend. Het gaat om het ingrijpendste Britse besparingsplan in vele decennia.

Vakbonden hebben hun afschuw al uitgesproken over het verwachte verlies van een miljoen overheidsbanen. Weinigen verwachten echter gewelddadige protesten zoals in Frankrijk. Minister Osborne wil het recordtekort van 11 procent van het bruto nationaal product in vijf jaar verlagen tot 2 procent.

De meeste ministeries moeten tot zo'n 25 procent inleveren. Alleen gezondheidszorg, onderwijs en ontwikkelingshulp worden ontzien. De Britse regering heeft dinsdag al gemeld dat het 8 procent bespaart op defensie. Ook was uitgelekt dat grootverdieners geen kinderbijslag meer krijgen.

 

Reageer op dit artikel