nieuws

Piloot en stewardess meest sexy beroepen

Instroom

Piloot en stewardess meest sexy beroepen

Stereotype vrouwenberoepen als stewardess en model worden in Nederland het meest sexy gevonden. Daarnaast vindt slechts 4,5 procent van de Nederlanders het beroep politieagent sexy voor mannen. Mannen die willen scoren doen er goed aan piloot of militair te worden.

Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten naar het meest sexy beroep voor zowel mannen als vrouwen. Voor het onderzoek vergeleek NationaleVacaturebank.nl elf veelvoorkomende mannen- en vrouwenberoepen. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: "Het uniform van stewardessen lijkt zeer tot de verbeelding te spreken, bovendien moeten stewardessen altijd verzorgd voor de dag komen. Dit geldt ook voor de modellen, die op de tweede plaats staan. Opvallend is dat een invloedrijk vrouwenberoep zoals directrice slecht scoort terwijl momenteel juist veel discussie is over meer vrouwen aan de top."

De politieagente scoort minder slecht dan bij de mannen: het beroep staat nog net in de top 5. Piloot is bij uitstek het meest aantrekkelijke mannenberoep, gevolgd door de militair en brandweerman. "Deze beroepen stralen autoriteit en verantwoordelijkheid uit, klaarblijkelijk zijn de ‘echte' mannenberoepen het meest sexy. Het lijkt erop dat men bij vrouwenberoepen uiterlijk vertoon belangrijk vindt en bij mannenberoepen verantwoordelijkheid", aldus Borgman.

In de ogen van veel (28%) Nederlanders is een functie met verantwoordelijkheid het meest sexy, gevolgd door beslissingsvrijheid (23%). Borgman geeft aan: "Secundaire arbeidsvoorwaarden als een auto van de zaak, bonussen en een dertiende maand, worden vaak als statussymbolen gezien, toch is dit minder belangrijk dan de verantwoordelijkheid die iemand op de werkvloer heeft." Opvallend is dat macht op de laatste plaats staat. Borgman: "In films wordt vaak verwezen naar de erotiserende werking van macht, maar Nederlanders ervaren dit dus toch echt anders."

Reageer op dit artikel