nieuws

P&o’ers niet tevreden over werk en salaris

Instroom

P&o’ers niet tevreden over werk en salaris

P&O’ers zien de werkdruk toenemen, maar bijna de helft (45%) verwacht ondanks de functieverzwaring geen salarisverhoging te krijgen. Door onvrede over de huidige werkgever zoekt bijna dertig procent van de hr-professionals ander werk.

Dit blijkt uit HR Trends 2010-2011, een onderzoek van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij. Dit jaarlijkse onderzoek is uitgevoerd onder 819 Nederlandse hr-professionals. De veranderende rol van de hr-afdeling heeft invloed op de werkdruk die P&O'ers ervaren. Ruim zes op de tien verwachten dat hun functie de komende jaren zwaarder wordt. Een verandering in de uitvoering van taken (80%) en uitbreiding van het takenpakket (69%) zijn daarvan de belangrijkste oorzaken, zo denken de respondenten.

Ondanks de toenemende werkdruk, verwachten slechts twee van de tien hr-medewerkers (22%) promotie te maken. Ruim een kwart (28%) geeft aan de afgelopen twee jaar promotie te hebben gemaakt. Opvallend is dat vrouwen vaker promotie maakten dan mannen (31% tegen 23%).

Over het salaris zijn HR-medewerkers niet altijd tevreden. Ondanks de verwachte verzwaring van de functie, verwacht bijna de helft (44%) dat het salaris niet zal stijgen. Bovendien zijn bijna vier van de tien HR-medewerkers (37%) van mening minder dan marktconform te verdienen. Mannen zijn iets meer tevreden met hun salaris dan vrouwen. Tweederde (65%) meent dat het salaris marktconform is, tegen zes op de tien vrouwen (61%). Dat is niet verwonderlijk, want voor de onderzochte functies verdienen mannen gemiddeld 7% meer dan vrouwen. Dit verschil is deels te verklaren doordat de mannelijke respondenten gemiddeld ouder zijn en langer werkzaam in de huidige functie.

Veel P&O'ers zijn op zoek naar ander werk. Ruim een kwart (29%) wil binnen twee jaar van functie veranderen. De overgrote meerderheid daarvan (91%) heeft liever een andere werkgever dan een andere functie bij de huidige werkgever. Een op de vijf (19%) heeft ook daadwerkelijk actief gesolliciteerd.
 

Gemiddeld vast jaarsalaris naar functie:
Directeur HRM: € 95.208

Externe Management Consultant/Organisatieadviseur: € 65.200

P&O Manager: € 62.500

Externe HR- of personeelsadviseur: € 54.700

Hoofd salarisadministratie: € 50.000

Personeelsfunctionaris: € 45.700

Salarisadministrateur: € 40.100

Medewerker personeelszaken: € 28.900

Bron: HR Trends 2010-2011

Reageer op dit artikel