nieuws

Rutte: WW en ontslagrecht niet hervormen

Instroom

Rutte: WW en ontslagrecht niet hervormen

Premier Mark Rutte ziet geen ruimte om de werkloosheidswet en het ontslagrecht aan te passen. Als VVD-leider wilde hij dat nog wel, maar als premier heeft hij afspraken gemaakt met gedoogpartner PVV om de twee dossiers te laten zoals ze nu zijn.

,,WW en ontslagrecht is deel van onze politieke deal. Het is gesloten terrein'', zei Rutte woensdag in het debat over de regeringsverklaring. Hij had dinsdag de oppositie de hand gereikt om samen te werken. Maar bij WW en ontslagrecht is dat onmogelijk, maakte hij nu duidelijk. Dat is een belofte aan de PVV van Geert Wilders. ,,Over alles is te praten behalve de WW en het ontslagrecht, maar moeten het er wel met de drie samenwerkingspartijen over eens zijn'', aldus Rutte.

,,Dit is geen handreiking, maar een klein muizengaatje waar misschien een pootje van de muis doorheen kan. En wij moeten met een loep zoeken naar dat gaatje'', zei PvdA-fractievoorzitter Job Cohen. Ook Andre Rouvoet (ChristenUnie) voelde zich bedonderd. ,,Normaal is het zo: je geeft een vinger, maar ze nemen de hele hand, maar u geeft een hand, maar we houden nog geen vinger over.''

Rutte hield vol dat er wel degelijk ruimte is voor samenwerking met de oppositie. VVD, CDA en PVV willen 18 miljard euro bezuinigen, maar daar binnen kan geschoven worden met alternatieve voorstellen. Maar de drie partijen moeten het daar dan wel over eens zijn. Rutte verwees naar voorstellen van de PvdA over de onderkant van de arbeidsmarkt. Ook het terrein van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie staat open voor overleg met de oppositie, net als grote delen van het buitenlands beleid. Maar bezuinigingen op bijvoorbeeld Defensie en Ontwikkelingssamenwerking kunnen niet worden verhoogd, als de PVV dat met de oppositie zou willen bereiken, want die vallen onder de harde afspraken tussen VVD, CDA en PVV.

Reageer op dit artikel