nieuws

‘Werkloosheid gaat pieken in 2011’

Instroom

‘Werkloosheid gaat pieken in 2011’

De groei in de eurozone was verrassend sterk in het tweede kwartaal van 2010, maar nu gaat de economie veel tegenwind krijgen. In Nederland bereikt de werkloosheid voor eind 2011 een piek van 6,4 procent.

Dat voorspelt Ernst & Young op basis van de Eurozone Forecast. Veel Europese bedrijven zullen investeringen en het aannemen van nieuw personeel uitstellen, vooral in Zuid-Europa, en veel consumenten zullen blijven sparen uit voorzorg. Het kan duren tot 2015 voordat de economische activiteit weer het niveau van voor de recessie bereikt, aldus Ernst & Young.

De Nederlandse economie toont zich volgens de onderzoekers wel stabieler dan de meeste andere landen in de Eurozone. 'Tot nu toe hebben we een sterk herstel van de Nederlandse economie gezien, nog versterkt door een heftige impuls van de voorraadcyclus. Met het verdwijnen van deze impuls, de aanhoudend zwakke binnenlandse vraag en de verwachte dalende export is de verwachting dat het tweede half jaar een trager hersteltempo zal laten zien. Zeker nu de wereldeconomie in langzamer vaarwater komt.'

Reageer op dit artikel