nieuws

Massaontslag dreigt bij Belastingdienst

Instroom

Massaontslag dreigt bij Belastingdienst

Het kabinet Rutte zet het mes in de Belastingdienst. Vijfduizend van de in totaal dertigduizend banen staan mogelijk op de tocht.

‘Er waaien donkere wolken boven ons hoofd en die waaien niet zo maar over (…). Gedwongen ontslagen lijken onvermijdelijk' zo luidt de interne memo van directeur-generaal Peter Veld aan het personeel waar het Financieele Dagblad de hand op heeft weten te leggen.

Volgens de krant wil het kabinet dat de Belastingdienst tot 2015 jaarlijks 400 miljoen euro bezuinigt, ongeveer een zesde deel van het totale budget. Omdat personeel de grootste kostenpost is, zal hier flink in gesneden moeten worden. Volgens Veld zou het doorgerekend gaan om circa vijfduizend fte's.

De 2% natuurlijk verloop is bij lange na niet toereikend, waardoor gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers liet weten dat de Belastingdienst ‘de geesten er rijp voor moet maken dat iedereen ook eens over de eigen toekomst nadenkt'.

Weekers is van mening dat bij afslanking moet samengaan met minder belastingwetten. om de kwaliteit hoog te houden moet er op een ‘efficiëntere en eenvoudigere manier worden gewerkt'. Het FD concludeert dat de slogan ‘leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker' cruciaal wordt voor het eigen functioneren.  

Reageer op dit artikel