nieuws

Arbeidstijden: pauzeren alleen tussendoor

Instroom

Een van onze werknemers is zwanger. Ze wil aan het eind van de dag eerder naar huis omdat, zo stelt ze, zwangere werknemers een achtste minder hoeven te werken.

Arbeidstijden: pauzeren alleen tussendoor

Deze werkneemster kent de wet, maar zet hem naar haar hand op een manier waarvoor die niet bedoeld is. Artikel 4.5 van de Arbeidstijdenwet lid 2 geeft een zwangere werkneemster inderdaad recht op extra pauze, en wel voor een achtste van de voor haar geldende arbeidstijd. Die tijd mag ook verdeeld worden over meerdere onderbrekingen gedurende de dag, buiten de standaardpauzes. Maar het blijft gaan om pauzes, om zwangere medewerkers de gelegenheid te geven de werkzaamheden wat vaker af te wisselen met rust. De wet is niet voor tweeërlei uitleg vatbaar: het gaat om extra werkonderbrekingen en niet om arbeidstijdverkorting.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels