nieuws

Nederland aantrekkelijk voor kennismigranten

Instroom

Nederland is geliefd onder kennismigranten. Na de Verenigde Staten en Zwitserland werken deze hoog opgeleide werknemers het liefst in ons land.

De Nederlandse arbeidsmarkt, het loon, het hoger onderwijs en de kennisinfrastructuur hebben een goede reputatie onder deze groep.  Dit blijkt uit het onderzoek ‘Wat beweegt kennismigranten' van SEO Economisch onderzoek in elf OESO-landen, dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

Werkgelegenheid en carrière zijn de voornaamste redenen om naar Nederland te komen. Dikwijls worden kennismigranten (37 procent) door hun werkgever uitgezonden. Daarnaast komt een groep (32 procent), zoals technici en ingenieurs, op eigen gelegenheid omdat ze kennis en vaardigheden bezit waar een grote vraag naar is. Wetenschappers prefereren plaatsen waar zij goed onderzoek kunnen doen en waar ze beschikken over een royaal salaris en veel vrijheid. Ondernemende kennismigranten kiezen vooral voor landen waar ze geen last hebben van belemmerende wet- en regelgeving. Kennismigranten die Nederland overwegen, denken vaak ook aan Duitsland, Canada en Australië.

Azië levert bijna de helft van de kennismigranten en Noord-Amerika is verantwoordelijk voor elf procent. Aziaten vestigen zich meestal via hun werkgever in Nederland. 40 procent van de kennismigranten is jonger dan 30 jaar en de meerderheid (75 procent) is man. De kennismigranten prijzen vooral de aantrekkelijke leefomgeving in Nederland. Over hun financiële situatie zijn ze wat iets minder enthousiast. Circa 25 procent wil zijn verblijfsvergunning in Nederland verlengen en 15 procent overweegt een langdurige verblijfsvergunning.

‘Nederland doet het goed, maar we moeten ons vooral inzetten om aantrekkelijk te blijven en nog aantrekkelijker te worden voor hoogopgeleide kennismigranten. De kennisinfrastructuur is hierbij een belangrijke factor', aldus de minister in haar brief aan de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels