nieuws

‘Bonusbeleid van banken schiet tekort’

Instroom

De bonussen van het grootste deel van de Nederlandse banken voldoen niet aan de criteria voor een goed beloningsbeleid. Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde kwartaalupdate van de Eerlijke Bankwijzer.

‘Bonusbeleid van banken schiet tekort’

Volgens de wijzer scoren Aegon Bank, Friesland Bank, ING, SNS Bank en Van Lanschot een onvoldoende voor hun bonusbeleid. Deze banken doen wel toezeggingen over duurzaamheid en matiging van het beloningsbeleid, maar voldoen niet aan de algemene criteria. Die houden onder meer in dat het beleid transparant moet zijn, dat de bank het geld kan terugvorderen als blijkt dat de bonus ten onrechte is uitgekeerd en dat de beloning voor minimaal 60 procent is gebaseerd op langetermijndoelstellingen.

,,Het bonusbeleid van de meeste banken schiet tekort. Het moet beter'', aldus projectleider Peter Ras. ,,Een aantal grote banken heeft de beloningen voor het bestuur inmiddels wel gematigd. Maar dat beleid wordt niet toegepast op de zakenbankiers, terwijl die de grootste risico's nemen. De doelstellingen voor duurzaamheid zijn verder vaak niet voldoende in het beleid verankerd.''

Volgens de bankwijzer is sprake van een duurzaam bonusbeleid als een bedrijf voldoende oog heeft voor de omgang met zijn werknemers en zijn klanten. Zo moeten er voldoende mogelijkheden zijn voor scholing en mag een bank geen onverantwoorde financiële producten aanbieden. Daarnaast moet een bedrijf rekening houden met de impact van zijn daden op de samenleving en het milieu.

Triodos Bank en ASN Bank komen het beste uit de bonussentest. De extra beloningen bij deze banken voldoen aan de duurzaamheidscriteria en bedragen maximaal 100 procent van het jaarsalaris. Bij Triodos is de maximale hoogte van de bonus zelfs beperkt tot 10 procent van het jaarsalaris.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, vakbond FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming om het beleid van banken duurzamer te maken. Dit kwartaal werd voor het eerst ook het bonussenbeleid van de banken onder de loep genomen.

De nieuwe editie van de wijzer bevatte ook goed nieuws, aldus de initiatiefnemers. Zo zal Aegon niet meer beleggen in bedrijven die veroordeeld zijn voor corruptie of die betrokken zijn bij belastingontduiking en stelt ASN Bank hardere duurzaamheidseisen aan de maakindustrie.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels