nieuws

Bouwvakkers massaal op straat gezet

Instroom

Bouwvakkers massaal op straat gezet

FNV Bouw signaleert een explosieve stijging van het aantal ontslagen in de bouw. Vooral het aantal procedures via het UWV nam sinds het begin van de crisis enorm toe.

Dat meldt de vakbond op zijn website. In 2010 behandelde FNV Bouw ruim 900 ontslagzaken bij het UWV, tegen 150 in 2008 en ruim 500 in 2009.

Ook het aantal vaststellingsovereenkomsten – officieel ontslag met wederzijds goedvinden – liep enorm op: 826 in 2010 tegen 254 in 2009. De bond heeft ruim 20 miljoen euro opgehaald voor leden; vier miljoen meer dan in 2009. FNV Bouw maakt zich daar zorgen over, zegt voorzitter John Kerstens. Volgens hem maken werkgevers misbruik van de vaststellingsovereenkomsten. 'Omdat de Wet Melding Collectief Ontslag nog niet naar behoren functioneert, zoeken bedrijven de mazen. En dat betekent: geen melding bij UWV of vakbond, geen afspiegelingsbeginsel en vaak geen fatsoenlijke ontslagregeling of goede werk-naar-werk-voorziening. We zien opnieuw dat nu de crisis zich verdiept, bedrijven de ontslagregels steeds meer misbruiken.'

Reageer op dit artikel