nieuws

Werknemer werkt met plezier door in vakantie

Instroom

Werknemer werkt met plezier door in vakantie

Een groeiende groep werknemers neemt werk mee op vakantie. Dat klinkt alsof de Nederlanders zich en masse scharen onder de groep uitgebuite workaholics, maar dat valt best mee, stelt bedrijfsarts Rob Hoedeman. ‘Werknemers kunnen hun eigen grens steeds beter bepalen.’

Tweederde van de Nederlandse werknemers wil nog steeds een duidelijk afgebakende vakantieperiode. Maar de groep mensen die het helemaal niet erg vindt om vanaf het vakantieadres de zakelijke mail te checken, groeit gestaag.

Bedrijfsarts Rob Hoedeman van HR-dienstverlener 365 begrijpt dat wel. ‘Mensen hebben heel geleidelijk meer regelmogelijkheden gekregen dan ze vroeger hadden, en om het werk zelf in te delen. Daardoor is de cultuur dat werk in de vakantie gelijk stress betekent minder geworden. Vroeger was het een kwestie van moeten, de baas zei: "Doe dat er maar even bij". Dan was de reactie gelijk: "Ben je gek?" Maar nu mensen bijna allemaal een telefoon hebben waarmee ze hun mail kunnen lezen, vinden veel mensen het ook fijn om op de hoogte te blijven, zeker als je het aandurft om ook eens wat eerder weg te gaan om privézaken te regelen. Er moet wel balans in zitten.'

De crux zit hem in de vrijwilligheid, zegt Hoedeman. ‘Het grote onderscheid wordt gemaakt door de vraag of je er plezier in hebt om ook in je vakantie met je werk bezig te zijn. Als het werk is dat je zelf hebt gekozen en waar je lol in hebt, dan geeft het energie. Als je het doet uit angst, geeft werk per definitie stress.'

Werkgevers moeten volgens Hoedeman goed in de gaten houden waarom werknemers in de vakantie hun werk niet loslaten. ‘Je moet kijken of mensen er nog wel lol in hebben, of dat het meer een moeten is geworden.'

Voor de onverbeterlijke workaholics en de door stress getergde werknemers is het goed om in de gaten te houden dat zij regelmatig vrij nemen, stelt Hoedeman. Een paar keer per jaar één à twee weken vrij levert meer gezondheidswinst op dan eens per jaar een maand alles loslaten. ‘Dat blijkt uit onderzoeken en dat zie je ook als je kijkt naar Amerika. De vraag was waarom daar niet meer mensen overspannen waren, terwijl de werkweken daar heel lang zijn. Het blijkt dat een korte vakantie fysiologisch al heel ontspannend werkt. Al laat dat onverlet dat een lange vakantie ook heel ontspannend is.'

Reageer op dit artikel